FMI a transmis băncilor un formular privind potenţialele pierderi din aplicarea strictă a OUG 50


Fondul Monetar Internaţional a transmis băncilor comerciale, prin intermediul BNR, un formular tip, în care fiecare bancă va trece pierderile potenţiale calculate în cazul în care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

FMI a cerut două situaţii distincte, prima vizând impactul alinierii comisioanelor practicate la cele prevăzute de OUG 50, care cuprinde valuta de acordare, volumul creditelor în sold la 30 iunie afectat de eliminarea comisioanelor, ponderea acestor credite în total împrumuturi pentru populaţie, nivelul comisioanelor eliminate, maturitatea medie a creditelor în cauză, potenţialele venituri nerealizate în semestrul al doilea din acest an şi potenţialele venituri nerealizate până la maturitate. 



Cea de-a doua situaţie priveşte impactul înlocuirii dobânzilor interne cu indici de referinţă şi al menţinerii neschimbate a marjei fixe, conform OUG 50. Acest tabel cuprinde valuta de acordare, valoarea creditelor în sold la 30 iunie pentru care s-ar impune ajustări, ponderea acestor împrumuturi în total portofoliu de credite pentru populaţie, spread-ul nerealizat, maturitatea medie reziduală a creditelor de această natură, potenţialele venituri nerealizate în semestrul al doilea din 2010 şi potenţialele venituri nerealizate până la maturitatea creditelor.

Scenariile se realizează prin simularea scadenţarelor pe condiţiile stricte ale OUG 50/2010, cu rate egale până la maturitate şi calculul diferenţei faţă de scadenţarele actuale.

Băncile vor face simulările pe condiţiile actuale din OUG 50/2010, deşi nicio instituţie de credit nu a interpretat textul legii în acest sens şi nu a aplicat modificarea contractelor, cu excepţia eliminării unor comisioane.

De altfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a depus la Camera Deputaţilor 20 de amendamente la OUG 50/2010, preluate de gurpul parlamentar PDL, inclusiv privind modul de calcul al marjei fixe pentru creditele în derulare cu dobânzi variabile. Amendamentul introdus de PDL propune calculul marjei fixe pentru creditele cu dobândă variabilă în derulare prin scăderea din dobânda de la data încheierii contractului a indicelui de referinţă de la acel moment. În cazul în care s-ar aplica această formulă, veniturile nerealizate ale băncilor ar fi doar jumătate din veniturile nerealizate dacă s-ar urma strict prevederile actuale ale OUG 50.

Reprezentanţii ANPC au susţinut, marţi, în faţa delegaţiei FMI că aplicarea OUG 50 la creditele în derulare nu va distorsiona relaţia client-bancă şi au transmis oficialilor Comisiei Europene că actul normativ respectă legislaţia comunitară.

La fel ca şi şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, Cerbulescu a caracterizat discuţia ca fiind una "fructuoasă", cu un "intens schimb de păreri", însă celelalte declaraţii ale celor doi oficiali arată clar poziţii divergente.

Preşedintele ANPC a arătat că le-a explicat reprezentanţilor instituţiilor internaţionale că în România există foarte multe litigii privind creditele acordate în perioada anterioară, în anumite situaţii cu condiţii abuzive.

Cerbulescu le-a transmis oficialilor FMI şi CE că numai ANPC are 160 de dosare pe rol cu băncile, iar în spatele acestor procese sunt peste 7.000 de sesizări de la clienţi.

Oficialul ANPC a arătat că va mai avea o discuţie cu premierul Emil Boc pe marginea observaţiilor făcute de FMI şi CE, dar că instituţia susţine aplicarea OUG 50 şi la creditele în derulare, pe anumite amendamente care au fost preluate de către grupul parlamentar PDL.

Anterior, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat că oficialii instituţiei financiare internaţionale sunt îngrijoraţi în privinţa aplicării directivei Comisiei Europene privind creditele populaţiei şi la contractele aflate în derulare, întrucât ar putea duce la apariţia unor "efecte negative pentru România", şi au cerut reprezentanţilor ANPC să găsească o soluţie.

Potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene, autorităţile române vor transmite CE că aplicarea prevederilor directivei europene pentru creditele aflate în derulare reprezintă o opţiune naţională, fără a avea legătură cu transpunerea reglementărilor Uniunii Europene.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Totuşi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel încât noile reglementări să se aplice şi contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice circa 8 milioane de contracte încheiate cu clienţii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu