Eric Cantona vrea falimentarea bancilor prin retragerea depozitelor: "Sistemul este construit prin puterea băncilor. Deci trebuie distrus prin intermediul lor"

Mişcarea din Franţa "StopBanque" îl are portdrapel pe Eric Cantona, fost fotbalist la Manchester United, care consideră depăşite protestele de stradă şi propune "prăbuşirea băncilor fără nicio ameninţare", prin mijloace legale.

Mii de internauţi din toată lumea vor să se transforme în "buturugi mici" care să acţioneze coordonat şi să răstoarne "carul mare" - sistemul bancar mondial, pe care îl consideră vinovat de nedreptatea din lume. "Revoluţionarii" se pregătesc ca, la 7 decembrie 2010, să intre în sucursalele bancare din toată lumea, unde să dea o lovitură mortală mai multor instituţii de credit.

Nimeni nu va purta arme la el, precum gangsterii, şi nici vreo pancartă, cum fac de obicei cei care se adună la diferite acţiuni de protest. Singura "armă" folosită va fi dreptul legal de a cere lichidarea depozitului deţinut la o bancă, fie şi dacă nu este data scadentă, astfel că se va pierde dobânda. Cu cât se vor mobiliza vor fi mai mulţi clienţi ai instituţiilor de credit, cu atât va fi mai probabil falimentul unora dintre ele.

Aceasta este premisa avută în vedere de mişcarea franceză "StopBanque" (bankrun2010.com), care beneficiază şi de un "agent publicitar" - Eric Cantona (44 de ani), un jucător emblematic al clubului britanic de fotbal Manchester United dintre 1992 şi 1997.

Francezul vrea distrugerea băncilor, dar nu prin mijloacele bine-cunoscute în Franţa: greve paralizante, proteste de stradă, blocarea accesului la instituţii, maşini incendiate, sechestrarea directorilor unor companii etc. "Nu punem mâna pe arme ca să pornim revoluţia. Aceasta este uşor de făcut în zilele noastre", a explicat Cantona într-un interviu tradus în mai multe limbi.

"În ce constă sistemul? Sistemul este construit prin puterea băncilor. Deci trebuie distrus prin intermediul lor", apreciază fostul fotbalist, acum actor. "Aceasta înseamnă ca cei trei milioane de oameni care stau cu pancarte în stradă să se ducă la bancă, să-şi retragă banii, iar băncile se vor prăbuşi. Trei milioane, zece milioane, iar băncile se prăbuşesc fără vreo ameninţare", a adăugat cel care a fost mereu un fotbalist "rebel".

Campania are fani şi în România

Chemarea la "revoluţie" se face prin Facebook, unde pagina "StopBanque" are versiuni în mai multe limbi. În afara celor de largă circulaţie este vorba inclusiv de română, bulgară, coreeană. În timp ce, în Franţa, campania are peste 12.000 de adepţi, în România sunt, deocamdată, mai puţin de 150 de adepţi. "De la publicarea apelului nostru, cetăţenii se mobilizează pentru a traduce textul în limba lor, pentru a crea evenimentul (retragerea masivă a depozitelor de la 7 decembrie - n.r.) din ţara lor", afirmă organizatorii pe site. "StopBanque" vrea să atragă atenţia guvernelor lumii că doreşte "un sistem bancar sănătos, echitabil, abordabil şi responsabil".

"Nu vrem să ne opunem unei persoane particulare, ci unui sistem corupt, criminal şi mortal, căruia am decis să ne opunem cu mijloacele şi hotărârea noastră, respectând legea", scriu iniţiatorii - doi regizori, belgiana Géraldine Feuillien (41 de ani) şi francezul Yanni Sarfati (24 de ani).

(Bogdan Munteanu, Gandul; foto: idf1.fr)

2 comentarii:

  1. si eu sint de acord cu voi aveti foarte mare dreptate .daca asi fi avut bani eram la ghiseul lor sa imi retrag .sint toti niste hoti autorizati sintem condusi de citeva capete patrate care banii nu i-au facut in mod cinstit au luat mereu din bugetul statului .

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am bani la Raiffeisen si azi (n.r. 7 decembrie ) ma duc sa ii scot pe toti..pacat ca sunt doar 87 de milioane (bani vechi)

    RăspundețiȘtergere