Ce caută FMI-ul între clienţi şi bancheri

Bancherii de la FMI susţin că dacă românii încearcă să îşi rezolve, prin lege, problemele pe care le au cu băncile, România va avea de suferit. Românii au deja de suferit şi e şi din cauza băncilor care au cerut ani de zile dobânzi şi comisioane pe care nu au ştiut decât să le crească. Din cauza băncilor care s-au protejat de criză, după cum susţin ele, urcând dobânzile la creditele din sold, mulţi români au ajuns în situaţia de a nu-şi putea plăti ratele şi au rămas fără case. Românii au deja de suferit şi ceea ce încearcă acum este tocmai să pună capăt acestei relaţii năbădăioase cu bancherii.
Guvernul român a semnat acordul cu FMI pentru că a realizat că fără el nu are niciun fel de credibilitate externă sau internă. Dacă nu ai credibilitate te împrumuţi scump, dacă o faci, iar statul român nu poate funcţiona acum decât pe datorie. Acest acord se referă însă strict la macroeconomie, la ţinte în ceea ce priveşte reforma din sistemul bugetar, de la salarii la pensii. Fondul nu trebuie să aibă niciun cuvânt de spus în ceea ce priveşte relaţia client-bancă în România.
Pentru a evalua cât de mult ar afecta băncile aplicarea OUG 50 şi pentru creditele vechi oficialii cu laptop ai Fondului au venit cu o idee năstruşnică: a trimis băncilor un formular în care bancherii trebuie să treacă suma pierderilor virtuale. Fără studii, fără o autoritate externă (BNR ar putea face acest lucru foarte uşor dacă i s-ar cere) care să verifice impactul exact. Pur şi simplu, fiecare bancher trebuie să scrie cu stiloul sau creionul cât crede el că ar putea pierde dacă nu va mai putea majora, unilateral şi fără explicaţie, dobânzile şi comisioanele creditelor în ale căror contracte este prezentă sintagma "banca îşi rezervă dreptul".
În timp ce bancherii se plâng prin anticamerele politicienilor şi pe la întâlnirile informale cu presa că se simt vânaţi, ca nişte infractori de rând, mulţi români plătesc în continuare dobânzi mari pur şi simpul pentru că aşa a decis banca.
Bancherii ar fi putut evita scandalul de acum dacă ar fi oferit transparenţă şi corectitudine în contracte şi în plata ratelor, deşi acestea nu erau impuse de lege.


Autor: Victor Rotariu, jurnalist GANDUL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu